Main Menu

Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Our school

  • III Liceum Ogólnokształcące

Dzienniczek

"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła".
Zgodnie ze staropolskim przysłowiem w naszej szkole wszyscy skosztowaliśmy przepysznych, lukrowanych pączków z konfiturą.

Tradycja jedzenia pączków na słodko pojawiła się w Polsce już w XVI wieku. Dawniej przygotowując te drożdżowe ciastka do środka niektórych wkładano migdały i orzechy, a osoba, która trafiła  na pączek z „niespodzianką” miała cieszyć się szczęściem przez całe życie.
Idealny  pączek jest lekko zapadnięty i puszysty, z jasną obwódką dookoła, ma to świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu. Wartość energetyczna jednego typowego pączka (60 g) wynosi ok. 244 kcal (tj. 406 kcal w 100 g), ale kto by się  przejmował jakimiś kaloriami w „tłusty czwartek”?

Back to top